Halászi község – A Szigetköz kapuja

Bábosnap Méry Vince emlékére


Időpont
2019. május 31., péntek
09:00 - 12:00


Bábosnap a halászi marionett bábozás meghonosítójának, Méry Vince bácsinak emlékére az Óvoda bábosainak szervezésében.
Méry Vince 1902-ben született a mai Szlovákia területén található Nagymagyaron. A középiskolát és a tanítóképzőt Pozsonyban végezte. Egy prágai tanulmányútja során ismerkedett meg a marionett bábozás bűvös világával, amihez szakirodalmi kutatásokba is kezdett. A tanulmányútról hazatérve el is indította bábos tevékenységét Az 1940-es évek elején megnősült, de a II. világháború utáni zavaros időkben menekülni kényszerültek és a befagyott Dunán átkelve 1947-ben Halászin telepedtek le. Átmenekített holmijuk között ott lapultak a Vince bácsi által készített marionett bábok is. Szerencsére még ebben az évben kapott tanítói állást Halászin, ahol folytatta bábos tevékenységét. Kiváló pedagógus volt, az iskolai rendezvények főszervezője és díszlettervezője. Famegmunkáló szakkört indított az iskolás gyerekek számára, ahol kisebb dísz- és használati tárgyak mellett a bábokat is maguk faragták, valamint a színpadot és díszleteket is ők készítették el. Pedagógiai meggyőződése volt, hogy a személyiségformálás leghatékonyabb módja, ha a tanítványok a különböző tevékenységformákon keresztül részeseivé válnak önmaguk erkölcsi formálásának. Ennek fényében igyekezett tanítani a gyerekeket a bábozáson keresztül is. A mesék világa, a jó és rossz harca ugyanis polarizálják és a helyes erkölcsi álláspont elfogadására késztetik a gyerekeket. A meséket maga adoptálta a bábozáshoz alkalmas formára, ezeket a forgatókönyveket ma is használja a bábcsoport.
Mikor Vince bácsi a kultúrház igazgatója lett, a bábozást már szélesebb körben tudta népszerűsíteni. A bábelőadások rendszeressé váltak a faluban, majd egy idő után egyre több helyre utaztak is, hogy előadásaikkal szórakoztassanak és oktassanak. Vince bácsi és a csoport számos kitüntetést kapott tevékenységéért, országos ismertségre tettek szert. Legnagyobb érdemnek mégis az mondható, hogy Vince bácsi 1969-ben a Népművészet Mestere címet is elnyerte tevékenységéért.
Nyugdíjba vonulása után is folytatta a bábszakkör vezetését, egészen 1976-ban bekövetkezett haláláig. Ekkor a bábok 10 évig pihentek, mígnem 1986-ban néhány lelkes óvónő felébresztette őket, ugyanis megalakították az óvodai bábcsoportot. Vince bácsi elesége, Vali néni szívesen ajándékozta nekik a bábokat és a hozzájuk tartozó kellékeket: a színpadot, forgatókönyveket.
1992-ben megalapították a Bábos nap Méry Vince emlékére című fesztivált, vagy ahol a halásziak emlegetni szokták, a Méry Vince Bábnapot. Ide a környék bábcsoportjai kapnak meghívást, a gyerekek pedig kiválóan szórakozhatnak az egész napos bábelőadásokon. A halászi óvónőkből álló Marionett bábcsoport is minden évben fellép ezen az eseményen, sokszor felelevenítve Vince bácsi eredeti darabjait, például az Árgyélus királyfit, A Hamupipőkét, Az aranytojást tojó tyúkot, Az ördög három arany hajszálát. Persze saját feldolgozású darabjaik is vannak, például a Kiskakas gyémántfélkrajcárja, a Csillagszemű juhász, a Málé Miska menyegzője, az Aranytulipán és a Ludas Matyi.
Napjainkban az eredeti bábok és a paraván a „Régi Iskola” épületében kerültek kiállításra.

Megszakítás