Halászi község – A Szigetköz kapuja

Bemutatkozás


A település bemutatása

Halászi Mosonmagyaróvártól 4 km-re fekszik a Mosoni-Duna partján, a Szigetközben. Méltón mondhatjuk a Szigetköz kapujának, hiszen a Mosonmagyaróvárt Győrrel összekötő út forgalma itt lép át a Dunán, mint ősidők óta fontos átkelőhelyen. Lakossága 3190 fő.

A községhez tartozik közigazgatásilag a szomszédos Arak település 160 lakossal. Halászi közigazgatási területe 3645 ha, ebből belterület 243 ha, ipari terület 25 ha.

Éghajlata mérsékelten hűvös, száraz. A napsütéses órák száma évi 1900 óra körül van. Az évi középhőmérséklet 10 C. Legmagasabb napi hőmérsékletek átlaga 33,5 C, a legalacsonyabb -16 C. Az évi csapadék 590 mm.

Halászi a Duna-ágak közötti kimagasló földön letelepült halászbokrokból alakult halászfaluvá, feltehetőleg a XIII. században. Lakói a király udvar halszállítói voltak, 1557-ig királyi zálogbirtok volt, majd az óvári várhoz tartozóan a Habsburgok lettek az urai. Első okleveles említései a XIV. századból valók.
Arak község első okleveles említését 1413-ból ismerjük. Neve feltehetően az árok szóból ered.

Halászi a XVI. Sz. elejére mezővárossá fejlődött. Ekkor adományozták a zöld viaszú pecsét használati jogát is, ami különös kegy jele volt. 1529 után elterjedt a református vallás. 1616-ban Samarjai Máté Jánost választották lelkésznek, 1622-től 1652-ig, haláláig volt a Duna-melléki Egyházkerület püspöke, így Halászi püspöki székhely volt ekkor. 1777-ben szentelik fel az új barokk stílusú templomot, melyet Mária Krisztina főhercegnő építtetett. A templom védőszentje Szt. Márton, freskóit Maulbertsch-tanítványok festették. A templomon kívül még műemlékként két oromfalas paraszt barokk lakóház van a faluban.

A község 1992-ben egy ritka katasztrófát élt át, hídja baleset következtében leszakadt.

A község lakossága napjainkban folyamatosan gyarapszik. A település vonzereje a nyugodt környezet, a Mosoni-Duna közelsége.


Évi rendszeres rendezvények

Bábfesztivál, Szigetközi Hal és Vadfőzőverseny és Falunap, Szigetköz Lovastalálkozó, Bertóké Napok, Márton-napi búcsú, Adventi hangverseny.


Egyesületek

Hagyományőrző, Vegyes kar, Tűzoltó, Lovasbandérium, Galambász, Németjuhász kutyaklub, Vöröskereszt, Sportegyesület.

Megszakítás